afine

Oricine a fost diagnosticat cu diabet tip 2 știe că trebuie să evite consumul de zahăr și carbohidrați, iar în același timp să se orienteze mai mult către cereale integrale, legume și plante cu frunze verzi. Anumite plante se disting însă printr-un efect sporit împotriva diabetului, având capacitatea de a reduce conținutul de zahăr din sânge, susține funcția pancreasului și micșora dependența de insulină.

Afinele sunt gustoase și aduc un important aport de flavonoide și antioxidanți. Bogate în fibre sau vitaminele C sau E, acestea sunt ideale pentru stabilizarea glicemiei din sânge. Afinele pot fi consumate pe durata întregului an, proaspete, deshidratate sau congelate, și se pot adăuga în smoothie-uri de fructe, cereale uscate, plăcinte, cozonaci sau alte preparate. Este foarte important faptul că antioxidanții din afine se mențin intacți și după expunerea la temperaturi înalte sau chiar microunde.

Năutul este un alt aliment bogat în proteine, fibre și cu conținut redus de grăsimi, putând înlocui cu succes proteinele de origine animală ca laptele, brânza sau carnea roșie. Se găsește sub formă uscată sau la conservă și se poate adăuga în salate, ca substitut al cărnii în paste, iar sub formă fiartă, zdrobită și amestecată cu ulei de măsline dă naștere la deliciosul humus.

Bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre sunt și merele. În plus, acestea se găsesc tot timpul anului și sunt foarte ușor de adăugat în dieta zilnică.

Un aliment recomandat pentru aproape toate tipurile de afecțiuni, broccoli reprezintă o sursă importantă de crom sau fibre, ambele componente importante în tratamentul împotriva diabetului. Broccoli se poate prepara sub aburi și servit cu puțin ulei de măsline și sare de mare, sau se poate adăuga în salate și sandwich-uri.

Grăsimile mononesaturate din avocado pot reduce nivelul colesterolului și preveni apariția diabetului. Cumpărați avocado atunci când acesta are o consistență solidă și culoare verde închis, apoi lăsați-l să se coacă până devine aproape negru și începe să miroasă plăcut, cu aroma sa distinctivă.

O porție de asparagus conține numai 5g de carbohidrați și 20 de calorii, însă este bogată în fibre, antioxidanți și acid folic. De asemenea asparagusul conține glutation, un compus care reduce nivelul glicemiei și îmbunătățește secreția de insulină.

Migdalele sunt la rândul lor pline de proteine, fibre și grăsimi polinesaturate, componente ideale pentru o dietă sănătoasă. Pentru persoanele cu diabet, migdalele s-au dovedit capabile să stabilizeze nivelul zahărului din sânge. Grăsimile benefice din acestea încetinesc digestia, atenuează senzația de foame și previn suprasolicitarea pancreasului. Se pot consuma prăjite, adăuga în salate sau alte preparate.

Kale este un tip de varză foarte bogată în fibre și vitaminele E, C sau A, cu rol important în controlul glicemiei. Se poate prepara în aburi sau adăuga în salate.

Merișoarele sunt văzute de unii doar ca niște fructe de sezon, însă acestea ar trebui consumate la fel ca afinele tot timpul anului, având un conținut important de fitonutrienți care reduc nivelul glucozei din sânge.

Extrem de bogați în fibre, fulgii de ovăz previn constipația, reduc colesterolul și reglează glicemia. Fibrele din ovăz sunt digerate în mod diferit față de alți carbohidrați, fără a necesita insulină și trnazitând tubul digestiv intacte. Acestea creează senzația de sațietate lăsând nealterate valorile zahărului din sânge.