paducel

De mii de ani, plantele medicinale servesc ca tonic sau remediu pentru numeroase probleme de sănătate, inclusiv cele ale sistemului cardiovascular. Orientată mai mult spre găsirea de tratamente medicamentoase, medicina de azi recunoaște totuși valoarea unor ierburi de leac în prevenirea sau tratarea anumitor boli ale inimii.

Păducelul
Frunzele și florile acestui arbust întăresc mușchiul cardiac și îmbunătățesc circulația. Fructele de păducel conțin numeroase substanțe benefice ca flavonoide, rutină, epicatehină, catehină, proantocianidine, queretin și hiperozid. Acestea ajută la dilatarea vaselor de sânge, previn distrugerea lor și asigură o circulație normală.

Afinul
În Europa, afinul face parte dintr-un tratament recunoscut pentru problemele circulatorii – în special pentru tratarea varicelor sau reducerea plăcii arteriale. Bogat în antioxidanți, pigmenți și vitamina C, afinul întărește vasele de sânge și capilarele din tot corpul.

Ghimpele
Un bun stimulant al circulației, ghimpele se folosește la tratarea varicelor, hemoroizilor și altor blocaje de circulație. Componentele active ale acestuia sunt antocianinele și ruscogenina – cu importante efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Ginkgo biloba
Frunzele de ginkgo îmbunătățesc oxigenarea și întăresc sistemul cardiovascular. Numeroase studii creditează ginkgo biloba cu îmbunătățirea claudicației, o problemă cauzată de circulația proastă la nivelul gambelor.

Gotu kola
Gotu kola acționează ca tonic cardiac, fiind un important pilon al medicinii tradiționale chinezești sau în Ayurveda. În această plantă se găsesc numeroși antioxidanți – terpenoide, quercetin, kaemferol și alte flavonoide. Terpenoidele sunt deosebit de importante, pentru că au o semnificativă acțiune antiinflamatoare.

Talpa gâștei
Frunzele acestei plante au de asemenea un rol în îmbunătățirea circulației și a funcției cardiace. Talpa gâștei era folosită din cele mai vechi timpuri pentru alungarea anxietății și întărirea inimii. În compoziției ei se găsește un fitonutrient alcaloid numit leonină, care este un vasodilatator și diuretic, ajutând astfel la menținerea tensiunii arteriale la valori normale.

Iarba fluturilor
Aceasta reduce spasmele și congestiile, poate trata pleurezia reducând inflamațiile la nivelul plămânilor și căilor respiratorii. Este și un bun tonic cardiac.

Scoarță de frasin
Un remediu tradițional pe continentul Nord American, scoarța de frasin îmbunătățește circulația, reduce crampele intestinale, problemele neuronale și inflamațiile. Se folosește și pentru alungarea durerilor de dinți.

Traista ciobanului
Conține vitamine (A, C, K), minerale (fier, calciu, sulf, potasiu, sodiu), flavonoide și neurotransmițători, cu ajutorul cărora reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Turmericul sau ghmibirul
Rădăcinile acestor plante înrudite reduc colesterolul și importante efecte antioxidante și antiinflamatorii. Curcumina – substanța activă din turmeric – protejează vasele de sânge împotriva îmbătrânirii și degradării sub acțiunea radicalilor liberi.