melasa

Melasa neagră este o substanță lipicioasă, dulce, rezultată în urma procesării trestiei de zahăr pentru obținerea zahărului de masă obișnuit. Deși poate fi obținută și în urma procesării sfeclei de zahăr, melasa pentru consum uman provine de obicei din trestia de zahăr.

Pentru a extrage sucroza din trestia de zahăr, aceasta este fiartă și apoi centrifugată de mai multe ori. După prima centrifugare rezultă o melasă mai deschisă la culoare, iar după a doua centrifugare se obține melasa neagră propriu-zisă – mai închisă la culoare, mai vâscoasă și mai aromată. Față de celelalte tipuri de melasă, cea neagră are o concentrație mai mare de minerale, fiind mai benefică pentru sănătate.

Bogată în nutrienți
Melasa neagră este foarte bogată în vitamine B și în minerale ca fier, cupru, crom, calciu, magneziu, fosfor, potasiu sau seleniu. Aceste minerale sunt esențiale pentru numeroase procese ale organismului. Tot în melasă se găsesc și numeroase substanțe cu rol antioxidant.

Indice glicemic scăzut
Având un indice glicemic scăzut, melasa neagră are un efect mai redus asupra glicemiei din sânge decât zahărul rafinat. În loc să provoace variații bruște ale glicemiei, aceasta o stabilizează prin încetinirea metabolismului glucidelor și carbohidraților.

Alternativă sănătoasă la zahăr
Zahărul rafinat este una dintre cele mai periculoase substanțe pentru sănătate, iar înlocuitori artificiali ca aspartamul sau splenda sunt la fel de dăunători. În primul aceste substanțe sunt efectiv golite de nutrienți, în timp ce melasa neagră abundă la acest capitol.

Combate obezitatea
În timp ce zahărul normal îngrașă, melasa promovează pierderea în greutate prin absorbția mai puținor calorii și prezența antioxidanților care dizolvă mai ușor depozitele de grăsimi.

Întărește imunitatea
Bogată în vitamine B și minerale, melasa neagră are rol antiinflamator și imunostimulator, distrugând agenții patogeni și prevenind înmulțirea lor.

Reduce simptomele menstruale
Crampele și disconfortul care apar în timpul menstruației pot fi ușurate prin consumul de melasă neagră, bogată în calciu, magneziu sau fier. Se evită astfel demineralizarea organismului ce poate apărea în această perioadă.

Îmbunătățește digestia
Prin consistența sa vâscoasă, melasa neagră poate unge pereții intestinali accelerând tranzitul și evitând constipația.

Hrănește pielea
Acidul lactic din melasa neagră ajută la tratarea acneei sau altor probleme ale pielii. Folosiți o mască cu melasă neagră în locul produselor cosmetice obișnuite, de obicei pline de substanțe cu potențial toxic. Se poate folosi și pentru accelerarea vindecării rănilor minore.

Combate albirea părului
Aplicată pe cap, melasa neagră întărește și regenerează firele de păr, prevenind albirea sau chiar redând culoarea naturală a acestuia.

Previne apariția cancerului
S-a constat că în rândul muncitorilor pe plantațiile de trestie de zahăr cancerul are o incidență mult mai redusă, în special pentru că aceștia consumau în mod regulat melasă neagră. Fiind foarte bogată în minerale, aminoacizi sau acid linoleic, aceasta are un important efect antitumoral.

Are un gust plăcut
Un ingredient de bază al turtei dulci sau altor prăjituri, melasa neagră poate fi folosită nu numai ca îndulcitor sănătos ci și pentru aroma sa plăcută ce poate aduce o notă distinctivă preparatelor în care este adăugată.

Cumpărați melasă neagră bio din magazinul nostru online