condimente

Cancerul este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane, indiferent de vârstă, sex sau statut social. Deși pentru unele tipuri de cancer rata de supraviețuire este destul de bună, însăși apariția acestei boli și tratamentele care trebuiesc urmate reprezintă o dificilă și dureroasă problemă pentru cei afectați. De aceea prevenția este mult mai indicată, iar unele dintre cele mai eficiente alimente în acest sens sunt condimentele.

Chimionul
Folosit de mulți pentru capacitatea sa de ușurare a digestiei, chimionul are în același timp un puternic efect antioxidant. În India semințele de chimion sunt consumate de unele persoane după mesele mai copioase sau folosite la condimentarea diferitelor preparate din bucătărie. O substanță conținută în aceste semințe are în plus un rol important în stoparea evoluției celulelor care provoacă apariția cancerului de colon.

Oregano
Foarte popular în Italia și zona mediteraneeană, unde se folosește la condimentarea sosului pentru pizza sau paste, oregano este un puternic agent antimicrobian care poate opri dezvoltarea celulelor maligne cum ar fi cele ale cancerului de prostată.

Ghimbirul
Apreciat pentru numeroasele sale proprietăți vindecătoare, ghimbirul poate reduce colesterolul, îmbunătăți metabolismul și distruge celule canceroase. Salatele, legumele sau peștele pot fi condimentate foarte ușor cu ghimbir.

Șofranul
Crocetinul este un compus de tip carotenoid al șofranului și are rol de a întârzia progresia și răspândirea cancerului în organism. Acest compus reduce în unele cazuri volumul tumorilor cu până la 50%, conform unor studii. Deși este foarte scump, numai câteva fire de șofran pot avea un rol pozitiv asupra sănătății.

Scorțișoara
Un condiment și aromatizant foarte apreciat de multă lume, scorțișoara poate fi folosită la prepararea produselor de panificație, a prăjiturilor dar și a garniturilor sau altor preparate secundare. Unul dintre efectele importante ale scorțișoarei în prevenirea cancerului este inhibarea dezvoltării de noi vase de sânge la nivelul tumorilor.

Feniculul (chimenul dulce)
Acest condiment conține un compus care suprimă acele enzime care stimulează înmulțirea celulelor canceroase și este bogat de asemenea în antioxidanți și fitonutrienți.