algeAlgele marine pot deveni în curând un ingredient de bază în dietele pentru menținerea sănătății, din moment ce au numeroase beneficii cum ar fi întărirea mucoasei intestinale, încetinirea digestiei, detoxifierea organismului și un profil nutrițional extrem de bogat în vitamine și minerale.

Algele arame

Având o culoare maro-închis și un aspect alungit, arame sunt niște alge foarte populare în bucătăria japoneză, chinezească, coreeană sau indoneziană. Varietăți de arame se găsesc și de-a lungul coastei de vest americane, din Alaska până în California. Algele arame sunt bogate în calciu, iod, fier, magneziu, vitamina A și numeroase alte minerale. Dintre compușii prezenți în aceste alge se remarcă laminarina (o polizaharidă) și eisenina (o tripeptidă), cu proprietăți imunostimulatoare. Clorofila prezentă din abundență în compoziția arame este un alt compus benefic, care poate neutraliza și elimina toxinele din organism.

Algele kelp

Kelp crește în adevărate păduri subacvatice din apele puțin adânci ale oceanelor și reprezintă o sursă naturală de vitamine A, B1, B2, C, D sau E, ca și minerale ca zinc, iod, magneziu, fier, potasiu, cupru sau calciu. De fapt algele kelp conțin cea mai mare concentrație de calciu din natură, de aproximativ 10 ori mai mult ca laptele. De asemenea, acestea reprezintă cea mai bogată sursă de iod natural, ajutând prin aceasta la reglarea metabolismului și a greutății corporale. Algele kelp sunt utilizate atât pentru alimentație cât și ca tratament pentru diverse boli.

Algele hijiki

Algele hijiki au proprietatea de a se usca rapid și a-și păstra majoritatea nutrienților și sub formă uscată, de aceea sunt foarte apreciate pentru versatilitatea lor. La fel ca și alte tipuri de alge, acestea sunt la rândul lor bogate în fibre dietetice, vitamina K, fier, calciu, magneziu sau iod. Unele varietăți de hijiki s-au dovedit a avea și de 5 ori mai mult fier decât ficatul de pui, considerat printre sursele cu cea mai mare concentrație din acest mineral. Fierul previne anemia, întărește oasele, energizează și menține echilibrul hormonal.

Algele kombu

Nu numai că sunt delicioase, dar algele kombu diferă de celalte specii prin faptul că sunt singurele din care se extrage dashi, un sos foarte folosit în bucătăria japoneză pentru asezonarea preparatelor. O altă proprietate aproape magică a kombu este capacitatea de a îmbunătăți digestia leguminoaselor (fasole, mazăre, năut, etc.), reducând în același timp formarea de gaze. Acest lucru se datorează prezenței unor enzime care descompun zaharurile greu digerabile din boabe, stimulând astfel absorbția altor nutrienți. Kombu sunt foarte bogate și în iod, un compus esențial pentru echhilibrul hormonal și funcționarea tiroidei.

Algele nori

Nori conțin suficientă vitamina B12 bioactivă pentru a preveni deficiența acesteia, în special la persoanele vegetariene. De asemenea concentrația de proteine din algele nori este comparabilă cu cea din spirulină și chlorella, două alge considerate superalimente. Conform unui studiu publicat în 2010 în British Journal of Nutrition, consumul regulat de nori a fost relaționat cu o incidență mai redusă a cancerului de sân la femei.

Algele wakame

O proprietate foarte apreciată a algelor wakame este conținutul de fucoxanthin, un compus care ajută la arderea țesuturilor adipoase. Printre altele, algele wakame mai sunt bogate și în acid eicosapentaenoic, un tip de acid gras omega-3. Ca medicament se pot folosi pentru purificarea sângelui, întărirea mucoasei intestinale, menținerea aspectului pielii sau părului, reglarea menstruației și buna funcționare a aparatului reproducător.

Algele dulse

De culoare roșie, aceste alge sunt la rândul lor bogate în fibre, proteine, minerale, acizi grași sănătoși sau antioxidanți. Algele dulse sunt foarte populare în rândul locuitorilor unor țări ca Irlanda, Scoția sau Țara Galilor. Dintre minerale, o concentrație deosebită o au fierul sau potasiul. De exemplu algele dulse au un conținut de potasiu de 34 ori mai mare decât bananele. Un studiu publicat în revista Journal of Food Chemistry and Toxicology a arătat că aceste alge sunt cele mai bogate în polifenoli și induc cel mai important efect împotriva proliferarării celulare dintre toate algele marine.