matase porumb

Există două tipuri principale de diabet, tipul I (care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină) și tipul II (care apare atunci când deși există suficientă insulină în organism acesta nu o poate folosi corespunzător). Diabetul de tip I este asociat așadar cu o incapacitate a pancreasului de a produce suficientă insulină și este favorizat de o serie de factori cum ar fi expunerea la substanțe toxice, alimentația necorespunzătoare, infecții bacteriene sau virale sau boli autoimune.

De-a lungul timpului au apărut în revistele de specialitate numeroase studii cu privire la alimentele sau substanțele care pot trata sau ameliora diabetul de tip I. Acestea au în comun un element extrem de important, și anume capacitatea de a stimula regenerarea celulelor tip beta. Despre câteva astfel de alimente vom vorni în continuare.

Un studiu din 2009 a arătat că mătasea de porumb este bogată în vitamine, proteine, carbohidrați, flavonoide și alți compuși care s-au dovedit eficiente în stimularea celulelor beta și reducerea nivelului de zahăr în sânge la șoarecii de laborator.

Un extract din semințele de avocado, utilizat într-un alt studiu din 2007, a dovedit de asemenea o capacitate protectivă și restaurativă asupra pancreasului, cu rol în reducerea nivelului zahărului în sânge.

Consumată pe termen lung, mierea poate regenera celulele beta, după cum o arată nivelul peptidelor C. Acest lucru apare în ciuda compoziției bogate în zaharuri a mierii de albine.

Nu numai că este un îndulcitor alternativ mult mai puternic și mai sănătos decât zahărul, dar stevia conține o substanță cu efecte asemănătoare gibencalmidei, un medicament prescris pentru revitalizarea celulelor tip beta.

Chimenul negru (nigella sativa), consumat pe perioade îndelungate în doze de câte 1g/zi, a demonstrat numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv în rândul celor cu diabet tip I.

Ciulinul administrat șoarecilor de laborator a stimulat de asemenea un proces de regenerare a celulelor beta.

În ce privește alte substanțe ce pot ajuta în cazul diabetului tip I, între acestea se numără magneziul, cromul, acidul alfa-lipoic ALA, L-arginina, curcumina, coenzima Q10 sau acizii grași omega-3.