tel-mobil

Chiar dacă unii încearcă să minimizeze efectele negative ale radiațiilor telefoanelor mobile asupra creierului, însăși Organizația Mondială a Sănătății a admis într-un document din 2011 că acestea pot avea un potențial cancerigen. De fapt, studiul citat în raportul OMS arată o creștere cu 40% a glioamelor (cancerele cerebrale) la persoanele care vorbesc mai mult de 30 minute/zi la telefonul mobil, pe o perioadă de 10 ani.

Pe lângă acesta, numeroase alte cercetări au demonstrat efectele negative ale radiațiilor emise de telefoanele mobile. Pe de altă parte, a renunța complet la dispozitivele care emit radiații (incluzând antene, routere wireless, cuptoare cu microunde, aparatură casnică, etc) în lumea de azi e aproape imposibil.

Sunt câteva metode simple de a reduce din aceste efecte negative, cu ar fi păstrarea telefonului cât mai departe de corp și organele vitale, vorbirea prin intermediul unei căști cu fir, scurtarea la maxim a timpului unei convorbiri sau închiderea acestuia noaptea sau când nu este folosit.

După cum am văzut însă, aceste măsuri nu sunt suficiente. Din fericire, și în acest caz sunt unele alimente sau substanțe care pot proteja eficient împotriva radiațiilor:

Propolisul este o substanță vâscoasă prin care albinele izolează și mențin integritatea stupului lor, având printre altele și un puternic efect antimicrobian. În compoziția propolisului se găsește și o substanță numită acid cafeic fenetil ester, care conform unor experimente științifice a avut un efect protector asupra rinichilor, inimii sau retinei unor șoareci expuși la radiații. Numeroase alte studii au demonstrat de asemenea capacitatea radioprotectoare a propolisului, inclusiv împotriva radioterapiei cu unde gama folosită în scop terapeutic.

Secretată în organism în timpul somnului adânc, melatonina este un alt compus care protejează organele de radiații, stress oxidativ și degenerare.

Ceaiul verde conține un polifenol numit EGCG, cu efect puternic antioxidant și care s-a dovedit capabil să protejeze ficatul de radiațiile emise de dispozitivele mobile.

O plantă cunoscută pentru efectele sale de protejare a creierului și stimulare a funcțiilor cognitive, ginkgo biloba ajută și în cazul reducerii efectelor radiațiilor, confirm unor studii efectuate pe șoareci.

Precursoare a glutationului, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, N-Acetyl-Cisteina protejează de asemenea ficatul, reduce rsicul apariției cancerului și îmbunătățește rezistența organismului la radiații.

Pentru a reduce astfel cât mai mult din efectele folosirii zilnice a telefoanelor mobile, este necesară o alimentație bogată în antioxidanți și substanțe protectoare, provenite în special de la legume și fructe proaspete, cultivate organic, care s-au dovedit de nenumărate ori utile în tratarea și prevenirea cancerului sau regenerarea celulară.