tofu

Tofu este un fel de brânză obținută prin coagularea și presarea laptelui de soia, având o compoziție bogată în nutrienți și fiind extrem de popular în rândul vegetarienilor. Cu un aport de calorii foarte redus, tofu are un gust delicios și poate fi folosit ca ingredient pentru o mulțime de preparate, variind în funcție de cultura și zona geografică. Numele său are o origine japoneză și indică popularitatea sa extrem de ridicată în Asia, mai ales în rândul persoanelor care au adoptat o dietă vegetariană din convingeri religioase.

În ciuda compoziției sale simple și aspectului banal, tofu este un aliment bogat atât în minerale (fier, magneziu, cupru, fosfor, seleniu, calciu, mangan, zinc, potasiu) cât și în compuși organici cum ar fi vitamina K, tiamina, riboflavina, vitamina B6 sau acidul folic. În compoziția acestuia se mai găsesc și cantități mici de acid pantotenic și niacină.

Pentru cei care urmează un program de slăbire, tofu este de asemenea un aliment foarte indicat, fiind sărac în calorii (70c/100g) și grăsimi (4%), dintre care 1% sunt grăsimi saturate. În plus, conținutul redus de colesterol sau de sodiu aduce beneficii suplimentare pentru sănătate. Pe de altă parte este foarte bogat în proteine, iar deși nu acoperă întreg spectrul necesar poate suplini o mare parte din pierderile cauzate de renunțarea la carne și produse de origine animală.

Datorită conținutului său de fier și cupru, tofu ajută la îmbunătățirea circulației, previne anemiile și asigură o oxigenare optimă a celulelor. Cuprul și magneziul acționează împreună pentru sinteza unei enzime care neutralizează radicalii liberi, prevenind astfel bolile cardiovasculare, îmbătrânirea prematură și cancerul.

Mineralele din tofu au un rol important și în protejarea oaselor împotriva osteoporozei și a încheieturilor împotriva artritei. Seleniul este foarte important pentru echilibrul glandei tiroide, care controlează metabolismul și o mulțime de alte funcții din organism. Persoanele care consumă în mod regulat tofu manifestă o energie sporită, o funcție cognitivă superioară și un risc scăzut de apariție a bolilor cronice.

Anumiți compuși organici numiți izoflavone au un rol esențial în controlul simptomelor menopauzei și sunt asociați cu o reducere a incidenței cancerului mamar sau de prostată. Aceștia stimulează în plus reducerea colesterolului rău (LDL) și creșterea celui bun (HDL), asigurând o protecție sporită împotriva depunerilor arteriale și unor boli cardiovasculare.