relaxare

Sistemul limfatic este un al doilea sistem circulator, alcătuit din noduli limfatici, splină și câteva glande ca timusul sau amigdala. Rolul acestuia este de a elimina toxinele și resturile din sânge și țesuturi, pe care le transportă către cele două mari organe specializate în detoxifiere: ficatul și rinichii.

Prin intermediul sistemului limfatic sunt drenate în afara organismului diverse substanțe cum ar fi resturile medicamentoase, drogurile, toxinele din țigări, poluanții din aer, aditivii din mâncare, pesticidele ș.a.

Conform specialiștilor aproximativ 80% dintre femei suferă din cauza unui sistem limfatic ineficient, lucru care se manifestă prin supraponderabilitate, celulită, dureri de cap, inflamații, dureri de încheieturi, pete pe piele, etc. Pentru a repune în mișcare sistemul limfatic la capacitatea sa normală există câteva reguli și metode extrem de simple.

Respirați adânc
În organism se găsește de 3 ori mai multă limfă decât sânge, însă sistemul limfatic nu are un organ specializat cum este inima care să pună în mișcare tot acest fluid. Respirația adâncă presează asupra nodulilor limfatici, stimulând circulația limfei, și aduce un aport important de oxigen în timp ce elimină alte toxine.

Faceți mișcare
Exercițiile fizice sunt esențiale pentru circulația limfei. Cel mai eficient exercițiu în acest sens este săritura pe o saltea elastică, însă de ajutor sunt și exercițiile de streching și aerobic.

Beți suficientă apă
Fără suficientă apă nu poate avea loc nici detoxifierea prin intermediul limfei. Pentru a fi mai ușor absorbită de celule, apa trebuie să fie cât mai pură, bogată în oxigen și alcalină. Câteva picături de suc de lămâie sau lichid cu pH alcalinizant pot fi de asemenea de ajutor.

Renunțați la băuturile carbogazoase
Acestea promit gusturi naturale de fructe sau energie pentru întreaga zi, dar în realitate sunt pline de coloranți, conservanți, zahăr și alte substanțe care pun o presiune suplimentară pe sistemul limfatic.

Mâncați multe fructe proaspete
Enzimele și acizii din fructe sunt puternici agenți de curățare a limfei. Consumate pe stomacul gol acestea sunt mai bine digerate și aduc un beneficiu maxim pentru detoxifiere.

Mâncați legume verzi
Clorofila din legumele și frunzele verzi este unul dintre cele mai puternice stimulatoare pentru detoxifierea sângelui și limfei.

Consumați nuci și semințe
Consumul regulat de nuci, migdale, alune, nuci macadamia, nuci braziliene, semințe de in, semințe de floarea soarelui sau semințe de dovleac, asigură acizii grași necesari funcționării normale a sistemului limfatic.

Suplimentați dieta cu plantele medicinale
Multe plante ca echinacea, astragalus, goldenseal sau ceaiul indigo stimulează limfa și funcțiile ei. În caz că suferiți de alte afecțiuni consultați un specialist înainte de a consuma aceste suplimente, pentru că pot interfera cu unele tratamente.

Alternați dușurile calde și reci
Prin această metodă vasele de sânge se dilată și se contractă succesiv, stimulând circulația și detoxifierea.

Beneficiați de un masaj
Un masaj de relaxare poate repune în mișcare până la 78% din limfa blocată. Încercați de asemenea un drenaj limfatic, care este un tip de masaj special pentru stimularea circulației limfatice. Indiferent de tipul masajului ales, acesta trebuie să fie unul delicat, pentru că o presiune prea mare poate fi mai plăcută pentru mușchi, dar nu are același efect pozitiv și în privina limfei.