chaga

Chaga este o ciupercă parazită de culoare maro-închis care creșe ca o masă neregulată pe trunchiul arborilor de mesteacăn. În sălbăticie aceasta se găsește în zonele temperate sau reci, dincolo de paralela 45. După recoltare, chaga se taie de obicei în cubulețe de mărimea unui zar sau se macină până se obține o pulbere asemănătoare cafelei.

Chaga este considerat un remediu împotriva a numeroase boli, însă se remarcă în special presupusele sale proprietăți anti-cancerigene. Dintre cei peste 20 de compuși activi descoperiți în compoziția sa, unii au într-adevăr efect antitumoral. Chaga este cunoscută ca remediu popular în multe zone din America de Nord, Finlanda, Polonia, China sau Japonia, iar în Rusia aceasta este folosită împotriva cancerului de peste 500 de ani.

Mare parte din studiile stiintifice efectuate asupra chaga se concentrează de asemenea asupra potențialului său anticancerigen. De exemplu din cele 135 de articole despre chaga existente pe portalul PubMed, 44 privesc tratamentul împotriva cancerului. Ca referință de bază pe numeroase siteuri este citat un studiu efectuat în 1957 în Polonia, prin care 10 pacienți tratați cu chaga au înregistrat o scădere a dimensiunii tumorale, reducere a durerilor, scădere a intensității și frecvenței hemoragiilor și o recuperare însoțită de un somn mai bun, poftă de mâncare și stare generală îmbunătățită. Majoritatea pacienților erau femei suferind de cancer de sân sau al organelor genitale.

În ianuarie 2015, cercetătorii chinezi au izolat doi lignin-carbohidrați numiți IOW-S-1 și IOW-S-2 cu important efect antitumoral. Lignina este un compus chimic complex obținut din peretele celular al platelor, inclusiv copacii. Carbohidrații respectivi aderă la lignine și le face solubile în apă, acestea devenind astfel ușor disponibile pentru om. Atât ceaiul cât și extraactul alcoolic de chaga s-au dovedit eficiente împotriva cancerului.

Cei doi compuși IOW-S-1 și IOW-S-2 pot induce apoptoza (o formă de moarte programată) în rândul celulelor tumorale. În plus, aceștia au inhibat activarea factorului de transcriere nucleară NF-kB în rândul celulelor canceroase. NF-kB (factorul nuclear kappa B) este un regulator cheie al inflamațiilor.

În studiile de laborator, chaga s-a dovedit eficientă împotriva melanomului, cancerului cervical, cancerului de colon, cancerului pulmonar, cancerului de sân, sarcomului, limfoamelor și leucemiei. Cu toate acestea, nu se poate spune cu siguranță dacă aceste efecte se pot înregistra întocmai și în cazuri umane reale.

Spre deosebire de alte ciuperci, chaga nu are aproape deloc miros sau gust. Adăugată în apă fierbinte, din această ciupercă se obține un ceai în care se regăsesc mare parte din compușii cu efect antitumorali.

Pentru prepararea ceaiului de chaga este important să folosiți apă fierbinte de 60-70°C, dar nu fiartă (100°C) pentru că la temperaturi prea mari compușii activi se pot distruge, și nici prea rece pentru că altfel compușii activi nu sunt extrași eficient din masa lemnoasă. Temperatura de 70°C este de asemenea cea mai eficientă pentru extragerea antioxidanților.

Cubulețele sau pulberea de chaga se pot refolosi pentru prepararea ceaiului de până la 3 ori, după care extragerea mai departe a compușilor benefici nesolubili în apă se poate face cu o soluție alcoolică. În acest sens se poate folosi orice alcool alimentar, inclusiv vodca (cu cât mai puternică și mai pură cu atât mai bine). Tinctura astfel obținută se poate adăuga în apă sau în ceai, eventual se reîncălzește ușor pentru evaporarea alcoolului în exces, și se poate consuma ca atare.

Cumpărați pulbere de chaga din magazinul nostru online