oolong

Ceaiul Oolong este obținut din frunzele unei plante numite camellia sinensis, iar numele său înseamnă în chinează „dragonul negru”. Există mai multe tipuri de ceai oolong, cu arome mai tari sau mai moi. Întrucât este produs printr-un proces de fermentare, acesta își pierde o parte din valorile nutritive, însă constituie la fel ca și ceaiul alb sau verde o sursă importantă de beneficii pentru sănătate, având în același timp un gust delicios.

Cu o compoziție care include doze mici de cafeină și aproape deloc zahăr, ceaiul oolong este un energizant rapid și sănătos, preferabil față de cafea sau de băuturile comerciale. Energia furnizată este la un nivel optim, astfel încât să nu ducă la hiperactivitate (excitabilitate nervoasă, insomnie) sau să genereze căderi bruște de tonus.

Antioxidanții din ceaiul oolong ajută la prevenirea cancerului, reducând efectele distrugătoare ale radicalilor liberi asupra ADN-ului și membranei celulare. O infuzie cu apă fierbinte absoarbe maximum de antioxidanți din acest ceai. Aceiași antioxidanți ajută la eliminarea toxinelor care cauzează decolorarea și deteriorarea pielii. Tot ceaiul oolong protejează împotriva efectelor radiațiilor ultraviolete și arsurilor de piele.

Consumat pe perioade îndelungate, ceaiul oolong îmbunătățește densitatea mineralelor din compoziția sistemului osos, prevenind astfel apariția osteoporozei. Studiile au arătat de asemenea capacitatea polifenolilor din acest ceai de a genera pierderea în greutate, prin stimularea metabolsimului și eficientizarea arderii grăsimilor. De aceea, se recomandă ceaiul oolong pentru persoanele care urmează o dietă pentru detoxifiere și slăbire.

Un studiu al Universității din Kyoto (Japonia) a relevat faptul că un consum de 1-6 căni de ceai oolong săptămânal reduce cu 22% riscul apariției bolilor cardiovasculare la femei și cu 38% la bărbați. Acest lucru are loc ca urmare a scăderii tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului, doi factori de risc importanți în declanșarea accidentelor vasculare.