ceai verde

Pentru că există un interes enorm față de produsele pentru slăbit, piața a fost invadată de numeroase astfel de articole care pretind că te pot scăpa de 10-15 kg lunar fără dietă, fără exerciții fizice și fără efecte secundare. Unele dintre ele sunt efectiv înșelătorii, altele beneficiază de un anumit suport științific dar efectele lor sunt uneori exagerate printr-un marketing agresiv.

Între aceste produse unele dintre cele mai populare sunt cafeaua verde sau ceaiul verde, cu efecte dovedite științific, un preț rezonabil și numeroase alte beneficii pentru sănătate. Cum acționează însă mai exact ceaiul verde?

Cercetătorii au descoperit în compoziția acestuia un compus numit EGCG (epigalocatehin-3-galat), cu un rol important în pierderea în greutate. EGCG este o catehină – un tip de antioxidant foarte puternic care se găsește în special în ceaiul verde, dar și în cantități mai mici în ciocolată sau vinul roșu. După cum se știe antioxidanții combat degenerarea celulară și îmbătrânirea prematură, fiind esențiali pentru menținerea sănătății.

EGCG face însă mult mai mult decât atât, acționând în special pentru arderea grăsimilor și pierderea în greutate, pe mai multe căi. Una dintre acestea este accelerarea ratei la care ard (se oxidează) grăsimile. Cercetătorii nu sunt siguri cum exact se întâmplă acest lucru, dar se pare că are legătură cu accelerarea termogenezei, un proces care folosește caloriile pentru producerea de căldură.

De asemenea, EGCG previne degradarea unui neurotransmițător numit norepinefrină, care joacă un rol important în scăderea în greutate prin transmiterea către creier a senzației de sațietate. Când nivelul de norepinefrină este scăzut apare senzația de foame, dar EGCG prelungește durata de viață a acestui neurotransmițător pe o perioadă mai lungă astfel încât o persoană ajunge să mănânce mai puțin.

Chiar și fără o dietă specială EGCG are un efect remarcabil. Într-un studiu desfășurat la Penn State University, cercetătorii au descoperit că șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi s-au îngrășat mult mai puțin atunci când au primit suplimente cu EGCG. Se pare că această catehină previne acumularea de grăsimi suplimentare în celulele de grăsime. După pubertate nivelul de celule de grăsime din organism rămâne constant, însă acest lucru nu previn îngrășarea care apare prin capacitatea acestor celule de se extinde și acumula mai multe grăsimi – lucru pe care EGCG îl încetinește.

Ceaiul verde mai conține și unele doze de cafeină, un alt compus care promovează slăbirea. De aceea cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva numai cafeina este cea responsabilă de acțiunea ceaiului verde în privința scăderii în greutate. Un studiu efectuat în acest sens a demonstrat însă că șoarecii care au primit un extract de ceai verde au înregistrat un nivel de oxidare al grăsimilor superior celor care au primit numai cafeină.

Există numeroase astfel de studii care certifică eficiența ceaiului verde în procesul de slăbire, așa că puteți apela cu încredere la acest supliment – cu condiția să alegeți un furnizor de încredere care să vă ofere prețul corect pentru ceea ce plătiți.