spanac

O dietă alcalină este responsabilă de maximizarea vitalității în organism, de la organele principale până la cele mai mici celule. Cel mai important atribut care vine odată cu alcalinizarea este reducerea inflamațiilor, responsabile de apariția majorității bolilor grave precum artrită, cancer, colon iritabil sau fibromialgia.

Majoritatea legumelor proaspete sunt alcaline, însă dintre acestea se remarcă unele care un potențial mult mai mare în acest sens.

Spanacul
Toate plantele verzi sunt alcaline, în special datorită prezenței clorofilei care ajută la formarea celulelor sangvine. Pentru că face parte din această categorie, spanacul este recomandat și de conținutul bogat în vitaminele A, C, B2, K, calciu, fibre, folați, fier, magneziu sau potasiu.

Kale
Varza kale este plină de antioxidanți, care combat cancerul și reduc nivelul colesterolului. Este și ea bogată în vitaminele A, C, K sau clorofilă.

Castravetele
Cu o compoziție de 95% apă puternic alcalină, castravetele se remarcă de asemenea prin conținutul de antioxidanți care reduc riscul apariției a numeroase boli, printre care cancerul de sân, ovarian, uterin sau de prostată. De notat și aici prezența vitaminelor A, B, C, K sau a mineralelor alcalinizante ca fier, cupru, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, seleniu sau zinc.

Broccoli
Brocooli este una dintre cele mai potente plante când vine vorba de stimularea procesului de detoxifiere, cu rol important în prevenirea cancerului sau a bolilor cardiovasculare. Ca antiinflamator și antioxidant, broccoli protejează sistemul imunitar, îmbunătățește metabolismul și înfrumusețează pielea.

Avocado
Despre avocado se credea că stimulează luarea în greutate, datorită conținutului de calorii provenite din grăsimi. Acestea sunt însă grăsimi sănătoase, între care acidul oleic reduce de fapt nivelul colesterolului rău în sânge. Uleiurile de tip omega ajută și ele digestia, ducând la scăderea în greutate. Avocado conține de asemenea compuși antioxidanți (alfa-caroten, beta-caroten, seleniu, luteină) și antiinflamatori care previn diabetul și mențin o inimă sănătoasă.

Țelina
Puternic alcalină, țelina este bogată în vitamina C și nutrienți care reduc colesterolul, în timp ce sodiul și potasiul ajută la eliminarea fluidelor în exces din organism.

Ardeiul gras
Ardeiul gras este plin de antioxidanți și un excelent alcalinizant, bogat la rândul lui în vitaminele A, C și E.