juice

În general toate sucurile proaspete, din legume și fructe organice, sunt benefice pentru sănătate, însă câteva dintre acestea se disting prin capacitatea sporită de a revitaliza organismul, detoxifia și trata eventualele disfuncționalități.

Sucul de sfeclă roșie
Este unul dintre cele mai eficiente sucuri pentru energizare și reducerea tensiunii arteriale, în principal prin conținutul ridicat de nitrați. Acești nitrați sunt convertiți în organism în oxid nitric, un compus care stimulează circulația sângelui și reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Tot nitrații pot îmbunătăți condiția fizică, un studiu din 2010 al Universității din Exeter arătând că persoanele care au băut suc de sfeclă roșie au manifestat o rezistență sporită în timpul efectuarii de exerciții fizice.

Pentru a beneficia de maximul de potențial al sfeclei roșii, aceasta ar trebui consumată proaspătă sau sub formă de suc (un singur pahar pe zi poate avea un impact pozitiv major asupra sănătății). Fierberea sau fermentarea acesteia duce la pierdera unor nutrienți.

Sucul de roșii
Un alt suc foarte recomandat este cel de roșii, datorită conținutului bogat în licopen (un antioxidant puternic). Licopenul reduce riscul de accident vascular sau cancer, întărește sistemul imunitar, reduce inflamațiile și elimină cheagurile de sânge. Se recomandă adăugarea unui tip de grăsime vegetală (de exemplu ulei de măsline) atunci când se prepară suc de roșii, pentru a facilita absorția licopenului în organism.

Sucul de rodii
Fructele sunt de obicei bogate în zaharuri, iar consumarea acestora sub formă de suc (în absența fibrelor) poate crește nivelul insulinei din sânge, atunci când se face în exces. Sucul de rodii este însă unul dintre cele mai benefice sucuri, bogat în antioxidanți și capabil să oprească dezvoltarea tumorilor.

Acesta poate reduce tensiunea arterială și îmbunătăți circulația sângelui, pe termen totuși relativ scurt. Un alt efect al consumului de suc de rodii este creșterea nivelului de testosteron, un hormon care îmbunătățește viața sexuală atât la bărbați cât și la femei, având de asemenea un rol în menținerea unei stări generale de bună dispoziție.

Există multă alte sucuri benefice pentru organism, între care ar mai fi demne de remarcat sucul de morcovi (bogat în vitamina A, esențială pentru vedere) sau sucul de castraveți (bun pentru piele). Este recomandat ca toate aceste sucuri să fie preparate în casă, cu un storcător prin presare.