coriandru

În antichitate, grecii sau romanii foloseau uleiul de coriandru pentru odorizarea încăperilor sau ca ingredient la fabricarea parfumurilor, datorită mirosului acestuia dulceag, diferit de majoritatea celorlalte ierburi. Coriandrul este de asemenea folosit drept condiment în multe bucătării mediteraneene, însă calitățile acestuia exced cu mult domeniul culinar sau cel al aromaterapiei.

O sursă importantă de minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, mangan), această plantă este bogată și în vitaminele A sau K, antioxidanți, flavonoide și uleiuri esențiale. Una dintre proprietățile importante ale ei este capacitatea acesteia de a reduce colesterolul rău (LDL), înlocuindu-l cu colesterol bun (HDL).

Medicina tradițională cunoaște de secole proprietatea de detoxifiere a coriandrului, inclusiv eliminarea de metale grele cum ar fi mercurul. Coriandrul acționează ca un agent care stimulează celulele să elimine toxinele pe cale naturală. Este cunoscut faptul că persoanele suferind de intoxicație cu mercur se vor simți mai puțin dezorientate după ce au inclus această plantă în mod regulat în alimentație.

Într-un studiu din 2004, coriandrul s-a dovedit eficient și în prevenirea intoxicației cu salmonela. S-a găsit astfel în compoziția acestuia o substanță numită dodecenal, care s-a comportat mai bine ca gentamicina în distrugerea culturilor de bacterii.

În medicina ayurvedică, coriandrul este văzut ca un bun adjuvant al digestiei și un antiinflamator cu rol important în prevenirea bolilor neurodegenerative. În multe zone ale Indiei unde acesta este consumat în mod regulat, populația suferă mai puțin în urma unor astfel de condiții.

Coriandrul este considerat a fi o plantă cu efect răcoritor, de aceea este recomandat pentru a atenua efectul alimentelor prea condimentate sau prea acide. Poate fi folosit și pentru neutralizarea iritațiilor sau senzațiilor de arsură, cum ar fi cele rezultate asupra ochilor prin expunerea îndelungată la ecranele monitoarelor.

Cumpărați coriandru din magazinul nostru online.