apa de cocos

Apa de cocos este alcătuită dintr-o combinație unică de vitamine, minerale, micronutrienți, electroliți, aminoacizi, enzime, antioxidanți și fitohormoni cu efect extrem de benefic asupra sănătății. Persoanele  active cum ar fi sportivii de performanță folosesc apa de cocos pentru se hidrata și a-și asigura necesarul de energie pentru un efort intens.

În plus, studiile științifice au arătat că apa de cocos previne atacurile de inimă, reduce tensiunea arterială, combate îmbătrânirea prin neutralizarea radicalilor liberi, îmbunătățește memoria, dizolvă pietrele la rinichi și stimulează funcția renală, întărește imunitatea, combate constipațiile, previne cataracta sau glaucomul, energizează, stimulează creșterea și refacerea părului, hrănește bacteriile digestive prietenoase ș.a. Una dintre cele mai remarcabile calități ale apei de cocos este asemănarea sa cu plasma sanguină umană, ceea ce însemnă că aceasta poate fi efectiv injectată intravenos și salva multe vieți în caz de urgență.

Nu orice apă de cocos din magazin este însă la fel de bună. Disponibilă în diverse versiuni de ambalare, înghețată, aromată, carbonatată sau îndulcită, este greu de spus care dintre variante este cea mai bună pentru sănătate. Iată în continuare câteva sfaturi pentru a face cea mai bună alegere.

– Apa de cocos provenită din concentrat este mai ieftină, poate fi etichetată ca 100% naturală dar are și câteva dezavantaje. Prin încălzirea apei de cocos proaspete, se obține un sirop concentrat care este mai ieftin și mai ușor de importat, transportat și procesat. Ulterior acestuia i se adaugă apă până la valorile inițiale, dar produsul astfel obținut și-a pierdut în urma procesului de încălzire o parte din nutrienți și enzime.

– Apa de cocos înghețată este cea mai scumpă varietate și nu este pasteurizată, ceea ce înseamnă că nutrienții din ea se regăsesc în mare parte intacți

– Cea mai bună metodă de ambalare este cea la sticlă, urmată de cea la carton (tetra) și cea la conservă, în timp ce apa de cocos ambalată în plastic este de evitat. Tetra este un material alcătuit din 70% carton, combinat cu câteva straturi de polietilenă și o foiță de aluminiu.

– Apa de cocos trebuie să provină de la nuci verzi, tinere și sănătoase, iar extracția să se facă imediat după culegere. Pe măsură ce nucile se maturizează, nutrienții sunt absorbiți în pulpa fructului de cocos iar apa din interior devine efectiv „apă”. Același lucru se întâmplă și cu nucile tinere care au fost culese și lăsate prea mult timp la soare sau în depozit. Pentru companii este mai ieftin să extragă apa din nucile de cocos mature, deși aceasta nu are același gust și beneficii.

– Apa de cocos aromatizată sau îndulcită ascunde de obicei alte defecte, cum ar fi gustul acid sau fad al apei provenite de la nuci mature. În plus, aceste substanțe adăugate nu sunt chiar benefice pentru sănătate. În mod normal apa de cocos de la nuci tinere are o aromă proaspătă și plăcută, de ce ar trebui schimbat ceva la ea?

– Apa de cocos naturală este un produs delicat, degradabil, prin urmare se păstrează cel mai bine la rece sau înghețată. Dacă pe rafturile magazinelor găsiți apă de cocos în afara vitrinelor frigorifice sau cu termen de valabilitate îndelungat (până la 2 ani), aceasta a fost probabil pasteurizată – adică încălzită la temperaturi înalte pentru a distruge bacteriile care o fac degradabilă. Acest proces distruge însă enzimele și o parte din vitamine, minerale sau micronutrienți. Dacă apa de cocos provine din concentrat, este vorba de al doilea proces de încălzire la care a fost supusă. Este adevărat, apă de cocos proaspătă și nepasteurizată este greu de găsit la noi, însă există metode mai puțin dăunătoare de pasteurizare cum ar fi procesarea la presiuni înalte (HPP – high pressure processing).

– Pe durata transportului până în zone îndepărtate cum ar fi Europa sau SUA, nucile de cocos pot fi scufundate în formaldehidă sau alte substanțe chimice pentru a le păstra mai proaspete. Aceste substanțe sunt dăunătoare sau cancerigene și se absorb în interiorul fructului, de aceea căutați numai produse bio și transportate în containere frigorifice.

Cumpărați apă de cocos bio din magazinul nostru online