Echinacea

Foarte cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar, echinaceea este una dintre cele mai eficiente plante pentru prevenirea și tratarea răcelilor sau virozelor respiratorii. Efectul acesteia crește și mai mult dacă este luată în combinație cu propolis.

În caz că suferiți deja de o problemă de sănătate, s-a demonstrat că echinaceea poate accelera vindecarea în cazuri de infecții ale tractului urinar, dureri în gât, inflamații ganglionare, gingivită, sinuzită, bronșită, alergii ș.a.

Pentru că are efecte împotriva microorganismelor sau virusurilor, echinaceea pote fi folosită și ca dezinfectant extern, de exemplu pentru spălarea rănilor superficiale. Accest lucru nu numai că previne infecțiile, dar și asigură o vindecare mai rapidă. În plus echinaceea are și un efect analgezic, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea durerilor post-traumatice.

Aplicată pe piele, această plantă poate trata iritații precum eczema sau psoriazisul, dar și ameliora efectele arsurilor solare. Extrem de utilă este și în cazul hemoroizilor, ajutând la reducerea volumului sau durerilor cauzate de aceștia.

Echinaceea nu are în general contraindicații, însă nu este recomandată folosirea acesteia pe termen lung, întrucât eficiența ei scade în timp și poate afecta mecanismele imunitare naturale. Se recomandă astfel ca la fiecare 8 săptămâni de administrare zilnică să se asigure minim 2 săptămâni de pauză. De asemenea, nu se va lua echinaceea în combinație cu medicamente prescrise pentru reducerea răspunsului imunitar sau în cazuri de alergii cunoscute.