Healthy-You

Numeroase studii au avut ca obiect analiza ingredientelor active din plante și modul în care interacționează acestea cu organismul uman. În unele cazuri efectele plantelor se datorează unui singur compus, în altele acționează sinergic mai multe substanțe, însă rezultatele se pot încadra în câteva categorii principale.

Efectul adaptogen – aceste plante sporesc rezistența la stres sau oboseală, ajutând recuperarea după boală și reducerea simptomelor negative ale diverselor probleme de sănătate. Se crede că efectul adaptogen se datorează stimulării glandelor adrenale.

Efectul antiinflamator – are loc prin inhibarea formării de substanțe chimice ca răspuns la un agent stimulator, lucru care semnalizează în mod eronat organismului că ar avea loc un atac asupra integrității sale.

Efectul antimicrobian – multe plante ajută la distrugerea agenților patogeni, fie prin otrăvirea directă a acestora fie prin stimularea sistemului imunitar.

Efectul antispasmodic – presupune reducerea crampelor și relaxarea mușchilor tensionați.

Efectul astringent – are loc prin reducerea iritațiilor și inflamațiilor prin pătrunderea anumitor substanțe din plante în piele sau mucoasă, creând astfel o barieră împotriva infecțiilor și accelerând vindecarea rănilor sau arsurilor.

Efectul carminativ – plantele bogate în uleiuri aromatice și volatile stimulează digestia, ușurează tranzitul, reduc inflamațiile și spasmele care pot apărea și ajută la eliminarea gazelor din intestin.

Efectul diuretic – aceste plante stimulează producția și eliminarea urinei, ajutând la eliminarea toxinelor din organism și reglând capacitatea acestuia de auto-curățare.

Efectul expectorant – are loc fie prin stimularea eliminării de reziduuri fie prin relaxarea mucoasei și reducerea tusei seci și uscate.

Efectul hepatostimulator – presupune întărirea funcțiilor și rezistenței ficatului, stimularea producerii de bilă, ușurarea digestiei și detoxifierea generală a organismului.

Efectul hipo/hipertensiv – reducerea sau sporirea tensiunii arteriale

Efectul laxativ – promovează eliminarea reziduurilor digestive prin stimularea formării acestora și reglarea contracțiilor colonului.

Efectul neuromodulator – plantele cu acțiune tonifiantă întăresc sistemul nervos, cele cu efect relaxant alungă anxietatea și tensiunea, iar cele cu efect stimulator capacitează în mod direct activitatea nervoasă.

Efectul stimulator – revigorarea și refacerea tuturor activităților metabolice sau de altă natură din organism.

Efectul tonic – restaurarea energiilor naturale, a sănătății și funcționării normale a organismului.