fructe-soc

Foarte răspândit în numeroase zone din Europa, America de Nord sau Asia, socul este un arbust ale cărui beneficii pentru sănătate sunt de multe ori trecute cu vederea. În special fructele acestuia, din punct de vedere biologic înrudite cu coacăzele negre, prezintă câteva proprietăți extrem de importante: tratează diverse condiții ca durerile stomacale, constipația, diareea, durerile în gât, răceala sau reumatismul.

Fructele de soc sunt bogate în vitamina C, betacaroten, flavonoide și antioxidanți, în cantități comparabile cu cele din afine sau căpșuni, și foarte ușor de absorbit. Antocianinele din fructele de soc conțin câteva substanțe cu puternic efect antiviral, stimulând răspunsul sistemului imunitar la invazia agenților patogeni.

Astfel, siropul din fructe de soc este folosit pe scară largă în tratarea gripei și a răcelii, studiile de laborator arătând o eficiență mai mare a acestuia decât un extract din echinaceea. Din punct de vedere tehnic, compușii din aceste fructe întăresc pereții celulelor făcând astfel imposibilă penetrarea acestora de către viruși, și în plus dezactivează enzimele prin care agenții invadatori făceau permeabilă membrana celulară. Studiile preliminare au arătat că fructele de soc pot avea efect și în cazul unor viruși mai puternici, precum Epstein-Barr, herpes simplex sau HIV.

Alte cercetări au demonstrat cum fructele de soc pot regla grăsimile de sânge și preveni apariția bolilor cardiovasculare, prin reducerea oxidării colesterolului LDL care generează depuneri pe pereții arterelor.