gheara matei

În pădurile tropicale din America Centrală sau de sud crește o plantă agățătoare cunoscută sub numele ștințific uncaria tomentosa sau uncaria guianensis. Datorită faptului că această plantă se agață și se întinde cu ajutorul unor colți asemănători unor gheare, denumirea ei populară în aproape toate limbile este gheara mâței (cat’s claw, una de gato, etc).

În medicina tradițională gheara mâței se folosește pentru a trata o serie largă de afecțiuni, iar cercetările științifice au confirmat câteva din proprietățile excepționale ale acestei plante. Cea mai importantă ar fi capacitatea de a reduce simptomele osteoartritei și artritei reumatoide, conform unui studiu publicat în aprilie 2002 în Journal of Rheumatology și efectuat de către New York University Langone Medical Center. Rezultatele acestuia au confirmat faptul că administrarea unor suplimente din gheara mâței timp de 24 de săptămâni a redus durerea de încheieturi de două ori mai mult în comparație cu placebo. După alte 28 de săptămâni numărul de inflamații ale a încheieturilor s-a redus de asemenea, fără să se înregistreze efecte secundare notabile.

Efectul antiinflamator asigurat de gheara mâței este foarte util în tratarea unor boli precum gastrita. Un studiu efectuat pe animale de laborator și publicat în mai 2002 în revista Phytomedicine a arătat că alcaloizii și flavonoizii din gheara mâței au redus semnificativ inflamațiile și au prevenit degenerarea celulară în pereții stomacali, după o administrare de numai 3 zile.

Gheara mâței poate fi eficientă și împotriva cancerului, cum ar fi cel cervical, de sân, tiroidian sau de colon. Există mai multe studii care au confirmat efectul antitumoral al acestei plante, inclusiv în cazul tumorilor rezistente la chimioterapie și radioterapie. Cel mai probabil efectul este asigurat de alcaloizii deosebit de puternici din compoziția ei.

Infecțiile pot fi și ele tratate sau ținute sub control cu gheara mâței. Efectul imunomodulator al acesteia împiedică scăderea numărului de globule albe din sânge la pacienții cu HIV, notează CoxHealth. Potrivit unui alt studiu apărut în 2010 în Journal of Oral Science, gheara mâței a inhibat dezvoltarea unor patogeni comuni în infecțiile dentare, cum ar fi staphylococcus aureus sau candida albicans.

Nu numai globulele albe, dar și cele roșii sunt protejate de gheara mâței. Un extract obținut din această plantă s-a dovedit capabil să prevină oxidarea lipidelor și a protejat integritatea membranei hematiilor, a arătat un alt studiu. De data aceasta cercetătorii au concluzionat că efectul protector s-a datorat antioxidanților polifenolici care se atașează de membranele celulare.

Cumpărați gheara mâței pulbere din magazinul nostru online