gotu kola

Denumită în mod științific centella asiatica, gotu kola este o plantă binecunoscută în ayurveda și medicina tradițională chinezească, unde se folosește pentru tratarea bolilor de rinichi, de piele sau a malariei. Parte a aceleiași familii ca și pătrunjelul, gotu kola are și numeroase efecte de natură psihică, incluzând îmbunătățirea abilităților cognitive sau reducerea anxietății.

Conform studiilor științifice, gotu kola are o importantă capacitate antioxidantă care protejează celulele creierului de distrugerile cauzate de radicalii liberi. Evaluând în același timp procesele cognitive sau starea psihică, cercetătorii au descoperit că persoanele cărora li s-a administrat 750mg de gotu kola zilnic au înregistrat progrese în ambele privințe. Persoanele în vârstă au înregistrat în mod special îmbunătățiri ale funcțiilor cerebrale cauzate de obicei de procesul de îmbătrânire.

La University of Maryland Medical Center s-a efectuat un studiu conform căruia administrarea a două doze de 500mg gotu kola pe zi a îmbunătățit semnificativ problemele legate de anxietate în rândul voluntarilor care au participat la acest test. Un alt studiu pulblicat în 2000 în Journal of Clinical Psychopharmacology a relevat faptul că o singură doză de 12g gotu kola a redus răspunsul la tresărire – un indicator la stării de anxietate – după 30 sau 60 de minute.

Aceste efecte se datorează în principal unor compuși numiți brahmoside sau brahminoside, cu efect sedativ asupra sitemului nervos. Anxietatea este redusă prin capacitatea compușilor din gotu kola de a se atașa de receptorii colecistochiniă.

Gotu kola se găsește de obicei sub formă de frunze uscate, din care se poate prepara ceai. Se mai poate găsi și ca extracte sub formă de tablete sau capsule. Doza normală este de 1-4g de 3 ori pe zi.

Cumpărați gotu kola pulbere din magazinul nostru online