lucerna

Numele de lucernă (alfalfa) provine din arabă și înseamnă efectiv „părintele tuturor alimentelor”, un lucru explicabil având în vedere conținutul acesteia bogat în nutrienți ca vitaminele A, B1, B6, C, E, K, proteine, calciu, potasiu, zinc, caroten sau acid folic. De notat că rădăcinile lucernei ajung până la 20m sub pământ, de unde pot extrage cu ușurință toată această gamă de compuși, chiar și dintr-un sol sărăcit.

În medicina tradițională chinezească, lucerna era folosită ca agent tonic pentru curățarea și detoxifiere sistemului digestiv. Pe de altă parte, adepții școlii de gândire Ayurveda foloseau această plantă pentru a trata artrita sau ulcerul, în timp ce indienii americani o foloseau împotriva scorbutului și a problemelor urinare sau menstruale.

Fiecare fitonutrient (caroten, clorofilă, alcaloizi, isoflavone, cumarină) din lucernă are un rol important în organism, însă saponina este cea responsabilă de majoritatea beneficiilor pentru sănătate. Aceasta poate preveni apariția bolilor cardiovasculare și chiar cancerul.

Astfel, într-un studiu al cercetătorilor din Pakistan lucerna s-a dovedit capabilă să limiteze dezvoltarea arteroclerozei, prin scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și creșterea celui bun (HDL). Depozitele de grăsime de pe pereții arteriali s-au redus așadar semnificativ, ajutând la restabiirea unei circulații a sângelui adecvate.

La Universiatea din Toronto a avut loc un alt studiu, care a demonstrat că saponina poate reduce dezvoltarea celulelor canceroase în mai mule feluri. Pe de o parte, aceasta se poate atașa de celulele mutante și împiedica astfel să evolueze și să migreze, iar pe de altă parte poate neutraliza anumiți compuși din secreția biliară care au un potențial de a genera cancer de colon. În plus, saponina distruge agenții patogeni din sistemul digestiv care duc de multe ori la inflamații dacă nu sunt combătuți.

De notat că lucerna conține un aminoacid numit canavanină, care poate dăuna persoanelor bolnave de lupus. Canavanina se găsește însă în special în semințele și germenii de lucernă, frunzele acesteia fiind destul de sigure – deci puteți consuma cu încredere ceaiuri sau pulbere obținută din lucernă.