marar
Mărarul face parte dintr-o familie unică de plante de la care se pot folosi pe post de condiment atât frunzele cât și semințele. Frunzele de mărar sunt aproape nelipsite din preparatele tradiționale românești, în timp ce semințele se aseamănă cu cele de chimen și un parfum exotic, dulce-amărui. Pe lângă gustul deosebit pe care îl asigură mânării, mărarul ar trebui consumat cât mai des și datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care le aduce.

O cantitate banală de 100g frunze de mărar asigură peste 250% DZR de vitamina A, o importantă sursă de beta-caroten și un puternic antioxidant. Vitamina A este esențială pentru menținerea vederii, sănătatea pielii și a mucoaselor interne. Frunzele de mărar proaspete conțin și doze importante de vitamina C, un factor extrem de prețios în menținerea sistemului imunitar și protejarea împotriva radicalilor liberi. Aceleași 100g de mărar furnizează 85mg de vitamina C, adică aproximativ 140% DZR.

Cu o aromă foarte bogată, mărarul nu conține însă deloc colesterol și este foarte sărac în calorii, ceea ce îl face ideal pentru condimentarea cărnii sau altor alimente pline de grăsimi și cu potențial caloric ridicat. În plus, conținutul de antioxidanți, riboflavină și niacină reprezintă un mod eficient de stimulare a metabolismului și neutralizare a toxinelor.

Alți compuși cu efect antioxidant sunt și flavonoidele, între care quercitina este în mod special prezentă în compoziția mărarului. O lingură de mărar conține 1mg de quercitină, adică tot atât de mult cât 100g de ardei verde.

Deși cea mai indicată metodă de consum a mărarului este în forma sa proaspătă, acesta se poate păstra și uscat, iar evident semințele nu au nicio problemă în a fi stocate pe termen mai lung. Când puneți mărarul în mâncare îndepărtați tulpinile și adăugați-l spre sfârșitul procesului de preparare termică, pentru a păstra cât mai mult din savoarea și beneficiile acestuia. Mărarul proaspăt se poate adăuga și în salate, iaurt, brânză sau presăra peste morcovi, cartofi, mazăre sau alte legume fierte.