pau-darco

Pau d’Arco este un arbore întâlnit în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, numit de populația locală și lapacho. Calitățile sale terapeutice, în special cele în privința sporirii imunității, erau binecunoscute popoarelor băștinașe. Câteva studii de ultimă oră desfășurate de USDA (US Department of Agriculture) vin să confirme proprietățile sale antiinflamatoare, antivirale, antitumorale și de întărire a imunității.

Imunitatea este esențială pentru prevenirea și tratarea infecțiilor, bolilor cronice sau degenerative cum este cancerul. Popoarele lumii cunoșteau și consumau regulat plante capabile să sporească imunitatea, iar între aceste plante pau d’arco era una dintre cele mau renumite. Studiile au demonstrat că prin consumul regulat de pau d’arco răspunsul imunitar poate crește cu aproape 50%.

Dintre substanțele conținute în acest arbore, lapacholul și beta-lapachonul sunt cele două cu cel mai pronunțat efect imunostimulator. Aceste substanțe se găsesc pe partea interioară a scoarței de pau d’Arco și contribuie atât la distrugerea agenților patogeni aflați la originea diverselor infecții cât și la distrugerea celulelor canceroase.

Beta-lapachonul inhibă capacitatea celulelor tumorale de a-și replica ADN-ul, ducând în final la dispariția lor. Desfășurate în Osaka, Japonia, o serie de studii au evidențiat eficacitatea scoarței de pau d’Arco de a încetini dezvoltarea a 23 de tipuri de cancer, între care 12 au fost distruse complet (cancerul de vezică, renal, de colon, de esofag, de pancreas, cervical, pulmonar, de tiroidă sau ovarian). În urma acestor cercetări a fost lansat un tip de ceai antitumoral numit NFD, care costă aproximativ 450 euro/kg.

Cealaltă substanță – numită lapachol – s-a dovedit de asemenea destul de eficientă împotriva unor tipuri de cancer cum ar fi sarcomul, în timp ce față de leucemii efectul a fost mai degrabă redus. Lapacholul este însă și un bun agent împotriva malariei.

Extractele din scoarța de pau d’arco se pare că întăresc imunitatea prin sporirea acțiunii macrofagelor, celule imunitare responsabile pentru distrugerea bacteriilor, virusurilor sau ciupercilor patogene.

Pau d’Arco poate fi găsit de obicei în magazinele naturiste sub formă de tablete, ceai, capsule, pulbere sau soluții lichide. În cazul ceaiului, acesta trebuie fiert timp de minim 8-10 minute pentru ca ingredientele active să fie eliberate.