dezinfectant maini

Moda dezinfectantelor de mâini personale aproape că a explodat în ultimii ani, multe persoane obișnuind să poarte aceste tuburi de gel în geantă, în mașină sau păstrându-le la loc de frunte pe etajera de la baie. Iar supermarketurile au alimentat constant această tendință, oferind o gamă variată de produse de mărimi, culori sau parfumuri diferite.

Nu e nimic rău în a avea un astfel de produs la îndemână, el fiind de multe ori util pentru spălarea, igienizarea și parfumarea mâinilor pe parcursul zilei. Însă de multe ori în compoziția acestor produse se găsesc numeroase substanțe toxice sau dăunătoare sănătății, astfel încât o persoană care nu își dorește decât să-și mențină curățenia și igiena personală, poate ajunge să sufere consecințe serioase în timp.

Triclosanul este un agent chimic antibacterian care se regăsește în numeroase produse de curățare sau de igienă. Mai mult, triclosanul se poate întâlni și în compoziția hainelor, produselor de bucătărie, mobilei sau jucăriilor, în același scop de a reduce nivelul bacteriilor. Însă anumite studii au dovedit că acesta are numeroase efecte negative asupra organismului, conducând la dezvoltarea rezistenței la antibiotice, afectând imunitatea sau dereglând sistemul hormonal. Prin urmare, în loc să scăpăm de bacteriile nedorite observăm că acestea s-au adaptat și au devenit mai rezistente, mai puternice și mai imune în fața anticorpilor.

Parabenii sunt substanțe aproape omniprezente în produse ca șampoane, balsam, loțiuni de corp, săpunuri sau geluri antibacteriene. Dacă citiți eticheta unui astfel de produs, întâlniți de multe ori denumiri ca etilparaben, butilparaben, metilparaben sau propilparaben. Din păcate aceștia sunt asociați cu dereglările hormonale, iritații ale pielii, scăderea fertilității, reducerea imunității și apariția cancerului.

Parfumurile artificiale sunt de asemenea bazate pe substanțe chimice toxice, iar pentru că fac parte din rândul „secretelor comerciale” ale producătorilor aceștia nu au obligația de a trece pe etichetă compoziția lor. Astfel, parfumurile pot ascunde compuși extrem de periculoși generatori de alergii, dermatite, dificultăți respiratorii, dereglări hormonale, etc. Dacă vreți să mai reduceți din potențialele riscuri alegeți numai dezinfectanți de mâini neparfumați, deși aproape orice produs etichetat ca antibacterian conține probabil triclosan sau parabeni.

Există însă și alternative sănătoase, industria cosmeticelor bio oferind numeroase produse de igienă pe bază de ingrediente naturale, delicate, non-toxice și parfumate cu uleiuri esențiale. Alegeți să sprijiniți această industrie și să vă protejați sănătatea informându-vă asupra compoziției și riscurilor la care vă expuneți înainte de a cumpăra un dezinfectant de mâini.