salcie alba

Milioane de oameni din toată lumea suferă zilnic de dureri cronice, iar multe din tratamentele medicale aprobate nu fac decât să îmbogățească companiile farmaceutice, având o eficiență limitată și lăsând uneori în urmă efecte secundare dezastruoase. De exemplu oxicodona sau metadona sunt substanțe periculoase, care generează dependență și în caz de supradoză chiar moartea.

Din fericire în natură se găsesc numeroase plante cu potențial analgezic, mai puțin agresive decât medicamentele clasice, mai eficiente și mai benefice în general pentru sănătate. Una dintre aceste plante este salcia albă, cea mai cunoscută varietate dintre cele peste 300 de specii de salcie. În China antică aceasta era folosită pentru reducerea durerilor, iar indienii americanii îi cunoșteau mai degrabă proprietățile antiinflamatoare.

Salcia albă conține o glucozidă numită salicină, despre care s-a demonstrat științific că are capacități antiinflamatoare și antialgice. Salicina este un compus activ al aspirinei și poate reduce durerile mai mult decât aceasta sau decât un simplu cocktail placebo. Scoarța de salcie albă se poate consuma sub formă de pulbere sau tinctură.

Foarte popular în materie de reducere a durerilor este și turmericul, folosit în medicina tradițională pentru tratarea inflamațiilor din jurul încheieturilor. Studiile moderne au descoperit faptul că această plantă de culoare galbenă, apreciată ca un bun condiment, conține o substanță numită curcumină capabilă să reducă nu numai durerile dar și inflamațiile sau tumorile canceroase.

Turmericul se poate adăuga în preparatele pe bază de orez sau consuma ca supliment în diverse alte combinații. Pulberea de turmeric folosită trebuie să fie una organică, pentru că de cele mai multe ori aceasta este iradiată pentru sterilizare și o durată de viață pe raft mai îndelungată.

Corydalis (brebenelul) este o altă plantă prescrisă de medicina tradițională pentru reducerea durerilor de cap, de spate sau menstruale. Substanța activă din brebenel se numește DHCB (dehidrocoribulbină) și este la rândul ei un bun antiinflamator și analgezic.

În Africa de Sud se găsește o plantă numită gheara diavolului, denumită după niște mici clești care acoperă fructele sale. Localnicii o consumă atât pentru neutralizarea durerilor, unde are efecte cu adevărat uimitoare, cât și pentru tratarea a numeroase alte probleme cum ar fi malaria, eczemele, arsurile și alte condiții ale pielii.

Cele 3 ingrediente active din compoziția acestei plante sunt harpagosida, harpagida și procumbina. Gheara diavolului se găsește în magazinele naturiste sub formă de tinctură, pulbere sau ceai, având un gust extrem de amar greu de tolerat pentru unii.