rozmarin

Incidența problemelor psihologice sau mentale este din ce în ce mai mare în ziua de azi, tot mai multă lume fiind afectată de Parkinson, Alzheimer, depresii, tulburări de personalitate, etc. O dietă echilibrată și suficient exercițiu fizic pot preveni bolile atât cele fizice cât și cele psihice, însă câteodată sunt necesare măsuri suplimentare. Acestea pot veni prin administrarea de diverse plante cu efect dovedit asupra creierului proceselor cognitive.

Gingko Biloba

Descrisă în mod normal ca un tonic cu efect de stimulare a stării generale de sănătate, ginkgo biloba are în același timp și capacitatea de a îmbunătăți activitatea cerebrală. Această plantă este plină de antioxidanți care protejează împotriva atacurilor radicalilor liberi la nivelul creierului, una din cauzele apariției multor tulburări mentale. Ginkgo biloba joacă un rol important și în stimularea circulației, încetinind progresul unor boli ca Alzheimer.

Rozmarinul

O altă plantă sare stimulează sănătatea mentală este rozmarinul, destul de ușor de adăugat în diverse preparate sau de folosit sub formă de ulei esențial în aromaterapie. Încă din Grecia antică, rozmarinul era folosit de studenți înaintea examenelor pentru creșterea capacității de învățare. Rozmarinul este bogat în antioxidanți, între care acidul carnosic este cunoscut pentru capacitatea de dilatare a vaselor de sânge din creier. Acest lucru previne distrugerea neurotransmițătorilor, stimulează circulația și oxigenarea, îmbunătățește memoria și calmează sistemul nervos.

Brahmi

Brahmi este o plantă foarte cunoscută în India, unde este folosită în medicina ayurvedică pentru aceleași proprietăți de îmbunătățire a activității cerebrale. Această plantă conține la rândul ei antioxidanți și compuși care mențin claritatea mentală și calmează stresul și anxietatea, îmbunătățind funcția neurotransmițătoare. Una dintre proprietățile importante ale brahmi este abilitatea de a stimula receptorii de dopamină din creier, lucru care ajută la tratarea naturală a depresiilor sau bolii Parkinson. De asemenea, brahmi elimină toxinele din sânge, îmbunătățește circulația și reduce inflamațiile.

Gotu Kola

Această plantă este eficientă împotriva anxietății, îmbunătățește funcția cerebrală și ajută memoria. Prin stimularea circulației la nivel cerebral, Gotu Kola sporește capacitea de concentrare și previne problemele de ordin psihic.