usturoi

Hipertensiunea arterială afectează aproximativ o treime din populația adultă, între cauzele ei fiind alimentația necorespunzătoare, fumatul sau băutul în exces. Pentru că de multe ori nu are simptome detectabile, mulți nici nu știu că suferă de hipertensiune arterială și se pot trezi brusc suferind un infarct sau un accident vascular.

Hipertensiunea apare de obicei ca urmare a îngustării vaselor de sânge, în urma acumulării de depozite de grăsimi de pe pereții acestora. Acest lucru face ca sângele să ajungă mai greu la organele vitale, lispindu-le de oxigen și nutrienții necesari. Medicina casică oferă câteva tratamente medicamentoase pentru hipertensiunea arterială, care însă trebuiesc urmate regulat, cu potențiale efecte negative pe termen lung.

La fel de eficiente pot fi și tratamentele naturale, mulți reușind să mențină tensiunea sub control adoptând un stil de viață sănătos, renunțând la vicii și practicând zilnic diverse forme de sport. Există și o serie de plante care pot ajuta în mod deosebit la reducerea tensiunii arteriale, între care:

De exemplu usturoiul, un aliment foarte comun și la îndemână, conține o serie de compuși care reduc acumulările de colesterol și curăță placa arterială de pe vasele de sânge. Astfel, tensiunea scade și organismul își recapătă vitalitatea.

Plantele pot acționa pe mai multe direcții, unele reducând agitația nervoasă care cauzează hipertesniune, altele reducând substanțelor mucilaginoase și depunerile de grăsimi iar altele flexibilizând pereții arteriali. Acestea sunt de asemenea bogate în minerale (magneziu, potasiu, calciu, sodiu) care mențin o structură adecvată a țesuturilor din vasele de sânge.