polen de albine

Polenul este considerat unul dintre cele mai complete alimente din lume. Acesta conține aproape toți nutrienții necesari omului și aproximativ jumătate din conținutul său de 40% proteine se prezintă sub forma unor aminoacizi liberi ușor de asorbit de către organism.

Pentru cei cu diete dezechilibrate polenul de albine este extrem de util, întrucât nu numai că are un profil nutritiv complet ci și bine distribuit, astfel încât să corecteze orice deficiență. Polenul reprezintă cea mai bogată sursă cunoscută de vitamine, minerale, aminoacizi, hormoni, enzime sau grăsimi, precum și o doză semnificativă de antibiotice naturale.

În polenul de albine se găsesc așadar:

  • vitaminele A (carotenoide), B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 sau B12), C sau E
  • calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu, sulf și alte 59 de minerale
  • 22 de aminoacizi, cu o densitate de 5-7 ori mai mare decât cea din carne, ouă sau lactate
  • enzime – amilază, catalază, cozimază, dehidrogenază, diaforază, diastază, acid lactic, pectază sau fosfotază.

Prin conținutul său atât de bogat și divers, polenul de albine este mai mult decât indicat în această lume în care alimentația devine din ce în ce mai deficitară din punct de vedere calitativ. Acesta are de asemenea importante proprietăți vindecătoare, fiind ușor de digerat și fără să genereze efecte secundare. Lista beneficiilor aduse de polenul de albine este destul de cuprinzătoare, între acestea regăsindu-se:

  • promovarea regenerării celulare și refacerii țesuturilor
  • eliminarea toxinelor
  • reducerea nivelului colesterolului
  • reglarea tensiunii arteriale
  • întărirea rezistenței în fașa infecțiilor
  • stabilizarea sistemului nervos
  • îmbunătățirea fertilității la femei
  • încetinirea dezvoltării tummorilor
  • eliminarea depozitelor de calciu în exces
  • eliminarea acidului uric în exces
  • refacerea și întinerirea pielii
  • relaxarea și detensionarea nervoasă
  • îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare
  • stimularea activității sexuale
  • creșterea tonusului și a energiei
  • combaterea cancerului, diabetului sau artritei

Polenul trebuie să fie unul proaspăt, neprocesat (nepasteurizat), de preferabil achiziționat direct de la apicultor sau din magazinele bio. Acesta nu trebuie încălzit la temperaturi mai mari de 40 C întrucât enzimele și vitamina C vor fi distruse. Polenul poate fi consumat simplu sau adăugat în iaurt, băuturi, cereale, etc.