gat

Durerile în gât sunt foarte frecvente mai ales iarna, când temperaturile scad iar răcelile și infecțiile virale își fac mai ușor apariția. Medicamentele obișnuite pot alina durerile în gât, însă de cele mai multe ori nu ajută și în tratarea infecțiilor care le cauzează. De aceea ar fi bine să încercați și câteva remedii naturale, care acționează direct asupra cauzei și nu lasă în urmă efecte secundare.

Apă sărată
Poate părea de necrezut, dar o gargară cu apă sărată ușor încălzită poate reduce durerile în gât. Sodiul din sare atrage umezeala în afara celulelor, reducând inflamațiile membranei mucoase din gură și gât. Pentru prepararea apei sărate sunt necesare o cană cu apă și o jumătate de linguriță de sare. Încălziți apa până devine călduță – dar nu prea fierbinte – și amestecați până sarea se dizolvă integral, apoi efectuați o gargară de 3 ori pe zi.

Usturoi
Usturoiul proaspăt conține alicină, un antibiotic natural foarte puternic. Acesta neutralizează infecțiile și reduce iritațiile cauzate de germenii activi. Tăiați pe jumătate un cățel de usturoi și apoi mestecați-l încet, chiar dacă senzația poate fi neplăcută. Usturoiul este foarte ușor de procurat și de stocat peste iarnă, prin urmare acest remediu este la îndemână pentru toată lumea.

Cuișoare
Având în compoziție de asemenea un antibiotic natural numit eugenol, cuișoarele sunt folosite în medicina tradițională de secole. În secolul al XIX-lea dentiștii recomandau uleiul de cuișoare pentru a combate durerile de dinți. Atenție însă că uleiul de cuișoare poate produce deranjamente la stomac, de aceea se recomandă efectiv mestecarea boabelor de cuișoare până acestea devin gumoase, după care se pot înghiți. Beți apoi un pahar de apă sau alte lichide pentru o hidratare eficientă.

Salvie
Salvia este un aliment/condiment foarte popular, cu proprietăți astringente și antiinflamatorii. Acizii fenolici din salvie sunt foarte eficienți și împotriva infecțiilor. Pentru o eficiență mai mare puteți prepara un ceai de salvie în care ați adăugat și puțină sare.

Miere de albine
Unul dintre cele mai eficiente alimente împotriva infecțiilor este mierea de albine – și cu siguranță cea mai plăcută la gust dintre toate cele enumerate aici. Mierea distruge bacteriile și virușii, calmează membranele inflamate și menține hidratarea acestora. Tusea poate fi și ea calmată cu miere.