ginger

Chimioterapia reprezintă o metodă de tratament împotriva cancerului prin administrarea de substanțe chimice citotoxice, în măsură să distrugă celulele canceroase. Dozajul și administrarea acestor substanțe diferă de la caz la caz, acest lucru făcându-se în urma unor scheme de tratament pe perioade mai scurte sau mai lungi. Problema cea mai mare a chimioterapiei este însă distrugerea necontrolată a celulelor atât sănătoase cât și bolnave, care generează uneori efecte secundare destul de serioase. Între acestea se numără căderea părului, lipsa poftei de mâncare, greață, stări de vomă, oboseală, diaree, constipație sau scăderea imunității.

Multe dintre efectele secundare pot fi tratate prin metode naturale, cu ajutorul unor plante și suplimente, însă acest lucru poate interfera cu tratamentul medicamentos și trebui făcut numai cu aprobarea medicului.

Ghimbirul – reduce greața și starea de vomă, care la rândul lor ameliorează lipsa poftei de mâncare. Alte alimente care reduc greața sunt sucurile fără acid, supele, fulgii de ovăz, orezul, apă minerală cu lămâie, bananele, etc.

Spirulina – disponibilă sub formă de pudră, tablete sau fulgi, această algă de culoare albastră este bogată în proteine și vitamine care sunt foarte benefice bolnavilor aflați sub chimioterapie

Soia – produsele pe bază de soia reduc riscul infecțiilor, pentru că ajută la refacerea globulelor din sânge și a imunității

Semințele de chimen – au de asemenea un rol important în reducerea stării de greață și de vomă

Vitamina E – reduce intensitatea căderii părului și a aftelor din gură

Ganoderma – este o ciupercă foarte utilă pentru reducerea oboselii sau stimularea apetitului

Frunzele de măslin – au capacitatea de a îmbunătăți imunitatea

Sucul de aloe vera – un alt bun stimulator pentru sistemul imunitar

Potasiul – este un mineral esențial pentru multe procese din organism, care se pierde rapid în timpul ședințelor de chimioterapie. Alimente bogate în potasiu sunt bananele, avocado, prunele uscate sau dovleacul.

Ceaiul negru, orezul, bananele, merele – sunt utile pentru tratarea diareei. În acest caz trebuiesc evitate produsele lactate, semințele, nucile, condimentele, produsele prăjite sau deshidratate.

Legumele proaspete, nucile, prunele uscate – ajută la eliminarea constipației