durere-rinchi

Pietrele la rinichi sunt niște formațiuni dure de mărimi variabile, alcătuite din minerale și săruri acide. Acestea apar în momentul în care mineralele cristalizează și aderă unul la altul, lucru care se întâmplă atunci când urina devine prea concentrată. Trecerea unei pietre la rinichi prin canalul excretor poate fi inconfortabilă sau uneori extrem de dureroasă.

Durerile se declanșează la început în partea de jos a spatelui, apoi migrează spre abdomen și zonele învecinate, pe măsură ce formațiunea este eliminată. Tratamentul pietrelor la rinichi include administrarea de analgezice pentru ușurarea dureri și consumul abundent de lichide și nu rezultă în complicații permanente. Durerile severe sau recurența repetată a acestora pot indica însă probleme mai grave care trebuiesc tratate cu seriozitate.

De cele mai multe ori pietrele la rinichi nu produc alte simptome decât în momentul în care sunt eliminate. Dincolo de dureri, acestea pot fi însoțite de stări de amețeală, vomă, senzația constantă de a urina, febră, sau frisoane. În aceste cazuri este necesară o investigație medicală de urgență.

Anumiți factori favorizează apariția pietrelor la rinichi, cum ar fi ereditatea, deshidratarea, dieta bogată în proteine, sodiu sau zahăr, obezitatea, bolile sistemului digestiv sau infecțiile urinare. Atunci când se semnalează un dezechilibru între substanțele care alcătuiesc de obicei urina și aceasta devine prea concentrată în acid uric, oxalat sau calciu, apar și pietrele la rinichi.

Pietrele la rinichi de dimensiune mică pot fi eliminate mai ușor prin consumul unui volum mai ridicat de lichide. Cele mai mari însă se pot dezintegra mai întâi cu ultrasunete sau în ultimă instanță îndepărtate chirurgical.

Există numeroase remedii naturale pentru pietrele la rinichi, însă eficiența acestora se bazează mai degrabă pe observații decât pe studii clinice. De aceea se recomandă să vă informați bine înainte de a încerca un astfel de tratament și să vă consultați mai întâi cu doctorul specialist.

Iată așadar câteva dintre cele mai bune remedii în acest sens:

 • o plantă medicinală numită chancapiedra (phyllanthus niruri) poate dizolva pietrele la rinichi în câteva zile
 • busuiocul sfânt, administrat sub formă de suc din frunze amestecat cu miere – se ia câte o linguriță pe zi timp de 6 luni
 • înmuiați câteva boabe de fasole kidney peste noapte, iar a doua zi tăiați-le și fierbeți-le timp de 6 ore. Lăsați lichidul să se răcească iar apoi beți câte un pahar la 2 ore – este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru pietrele la rinichi
 • consumați regulat frunze de țelină pentru eliminarea pietrelor existente și prevenirea reapariției lor
 • se zice despre mere că sunt de asemenea un remediu eficient pentru pietrele la rinichi
 • beți un suc din semințe de rodie pisate și amestecate cu apă
 • beți cel puțin 8 pahare de apă sau alte lichide pe zi, evitând însă pe cele care conțin alcool sau cafeină
 • exercițiile fizice facilitează absorbția calciului în sânge
 • restricționați consumul de nuci, spanac, alune, ceai sau rubarbă atunci când suferiți de pietre la rinichi cauzate de oxalatul de calciu
 • restricționați consumul de proteine animale, care cauzează formarea pietrelor din acid uric
 • reduceți consumul de medicamente și suplimente bogate în calciu, însă numai după ce ați consultat un medic
 • reduceți consumul de sare, evitați chips-urile, sosurile și snack-urile
 • preparați o tinctură din sucul a două lămâi și 3 linguri de ulei de măsline și beți înainte de fiecare masă; acesta duce la dispariția durerilor în mai puțin de o oră și dizolvarea pietrelor la rinichi după 12-15 ore
 • L-Methionina este un aminoacid esențial care dizolvă grăsimile, are un efect puternic antioxidant și previne apariția pietrelor la rinichi; acesta se găsește în fasole, ouă, pește, usturoi, linte, ceapă, semințe sau iaurt.

Dieta în cazul pietrelor la rinichi mai trebuie să conțină morcovi, dovleci sau cartofi dulci, bogate în vitamina A. De asemenea vitaminele din complexul B (în special B6) ajută la prevenirea pietrelor la rinichi, restricționând acumularea de oxalat în organism.