rooibos

Rooibos (arbustul roșu) este originar din Africa de Sud și reprezintă o sursă puternică de antioxidanți, între care quercitina (unul dintre cei mai potenți compuși de acest tip), dar și aspalatina sau notofagina, substanțe mai puțin întâlnite dar cu rol important în sănătatea sistemului nervos și prevenirea bolii Alzheimer.

Conform studiilor, rooibos are proprietăți antimutagene, anticancerigene, antiinflamatoare și antivirale, calmează durerile de stomac și relaxează sistemul nervos, ceea ce îl face indicat în cazul celor care suferă de insmonii, dureri de cap, iritabilitate, depresii sau hipertensiune arterială. Mai mult, rooibos poate fi aplicat pe piele în cazul iritațiilor, eczemelor și inflamațiilor.

Unii dintre cei mai dăunători produși pentru organism sunt radicalii liberi, care pot cauza reacții în lanț de distrugere a celulelor sănătoase. Radicalii liberi pot fi neutralizați cu ajutorul antioxidanților, între care cei mai cunoscuți sunt vitamina C, vitamina E, carotenoidele sau flavenoidele (acestea fiind întâlnite din belșug în ceaiul de rooibos).

Rooibos este bogat și în zinc, acid alfahidroxic, mangan sau magneziu. Este eficient în tratarea astmului sau alergiilor, poate fi administrat copiilor cu colici abdominali și poate fi băut în siguranță de cei cu pietre la rinichi.