cirese capsuni

Guta este o formă de artrită asociată cu dureri severe, bruște, apărute în zona încheieturilor, alături de inflamarea și reducerea mobilității acestora. Se întâlnește de obicei la degetul mare, gleznă, cot, încheietura mâinii sau degete. Zonele afectate se înroșesc, se încălzesc și se inflamează ca urmare a acumulării acidului uric, favorizată de factori ereditari sau probleme ca hipertensiunea, hipertiroidismul, obezitatea, alcoolismul, disfuncții renale sau consumul excesiv de carne, fructe de mare, alimente procesate, etc.

Un tratament foarte simplu pentru gută este consumul de cât mai multă apă de bună calitate, filtrată și alcalinizată. O cauză majoră a apariției gutei este deshidratarea, prezența apei ajutând la dizolvarea și eliminarea excesului de acid uric. Totodată apa ușurează funcția renală, previne apariția pietrelor la rinichi, irigă încheieturile asigurându-le mobilitatea și stimulează metabolismul. Mențineți așadar organismul hidratat bând cel puțin 7-8 pahare de apă pe zi.

Recunoscute pentru capacitatea lor de a preveni atacurile de gută sunt și merele. Acestea sunt bogate în acid malic, un compus care neutralizează acidul uric și previne cristalizarea lui în zona încheieturilor. Merele conțin din belșug și vitamina C, care reface și întărește țesutul din zona încheieturilor și reduce daunele cauzate de cristalele de acid uric. Alături de mere, puteți consuma zilnic și câte un morcov crud.

Prin conținutul lor de potasiu, bananele sunt și ele eficiente împotriva gutei. Potasiul lichefiază cristalele de acid uric ușurând eliminarea acestuia din organism.

Multe ierburi și condimente pot ajuta la lupta împotriva gutei atât prin acțiunea antiinflamatoare cât și prin reducerea senzației de durere. În această categorie se încadrează plante ca boswellia serrata (tămâia), gheara diavolului, turmericul, semințele de țelină sau lucerna.

Fructe cum ar fi cireșele sau vișinele sunt bogate în antioxidanți, antocianine și bioflavonoide care reduc inflamațiile asociate gutei. Consumați zilnic câte 15-20 de cireșe proaspete, conservate sau sub formă de suc, de preferat în combinație cu câteva bucăți de usturoi zdrobite. Căpșunile, semințele și nucile pot neutraliza eficient acidul uric.

În general, pentru prevenirea și tratarea gutei este necesară o schimbare a dietei și stilului de viață. Eliminați din alimentație produse ca sardinele, anșoa sau organele de animale care sunt foarte bogate în acid uric. Plante bogate în purine ca ciupercile, lintea, mazărea, fasolea, spanacul sau conopida pot cauza de asemenea probleme cu guta. De evitat și sucul de fructe îndulcit cu fructoză și evident cafeaua sau alcoolul care deshidratează și irită căile urinare.